tiistai 12. toukokuuta 2015

Välitentit

Tai no yks tentti.

Kyllä mä kouluakin käyn. Oikeesti. Ei tää pelkkää lomailua oo. Paitsi että huomenna lähetään Hong Kongiin neljäks päiväks. Aattelin nyt kuitenkin kirjottaa vähän opiskeluista ja midterm -viikosta eli välitenteistä.

Meikäläisellä kävi tosiaan sen verran hyvä säkä, että tasan yks mun opettajista piti ihan oikeen kokeen. Kurssin nimi on College English 2, ja siellä opetellaan akateemista kirjottamista. Itsehän olen tässä kaksi vuotta akateemisia tekstejä tuottanut, eli ei voi sanoa, että kurssi ainakaan liian vaikee olis. Haastavinta siinä on ehkä se, että täällä käytetään APAn (American Psychological Association) kirjotusohjeita, jotka poikkeaa jossain määrin siitä mihin oon tottunu. Vähän piti siis jotain tunneilla tehdäkin. Se vaan että muiden (eli thai)opiskelijoiden lähtötaso on vähän huonompi kun meidän vaihtareiden, minkä takia asioita toistetaan aika monta kertaa ja ne käydään läpi ihan alusta asti. Välikoehan oli sitten aika helppo. Juttuhan on vielä niin, että mä en tosiaankaan tarvii mitään hyvää numeroa, riittää että pääsen kurssit läpi. Tämä siksi, että kun vaihdossa käydyt kurssit hyväksiluetaan Suomessa, niistä tulee suoritusotteeseen merkintä "hyväksytty". Numerot ei siis tuu mulla missään näkymään.Muut opettajat korvaa välitentit kaikenlaisilla muilla tehtävillä, esitelmillä ja ryhmätöillä. Esimerkiksi myyntijohtamisen kurssilla ei tenttejä ole ollenkaan, vaan siellä luetaan artikkeleita ja keskustellaan niistä ja tehdään erilaisia case study -tehtäviä. Tunnille pitää yleensä lukea joku artikkeli, joskus parikin. Ei ne mielenkiintosia ole, mutta kyl niitä lukee kun tietää että tenttejä ei oo.

Journalismin kurssilla meidän mid terminä oli artikkelin kirjottaminen. Ryhmissä. Suomessa opiskelevat varmaan tajuaa, että 700 sanaa on aika vähän muutenkin, mutta että sitä tekstiä on tekemässä 5 opiskelijaa? Nyt joku raja. Mun ryhmässä oli meikäläisen lisäks neljä thaiopiskelijaa ja vaikka ne on thaimaalaisille ominaisella tavalla valtavan kohteliaita ja hienotunteisia, en voi jättää sanomatta että ne on myös vähän yksinkertaisia. Asiaan luultavasti vaikuttaa melko olennaisesti se, että kurssi on englanniksi. Ohjeet menee niiltä monelta varmaan vähän ohi, mutta luulisi, että kaikki osaa yhden artikkelin kirjoittaa. Homma päätyi meidän ryhmän osalta siihen, että jouduin kirjoittamaan koko jutun uusiksi poikien saatua aikaiseksi jonkin sortin 300 -sanaisen raportin tapaisen. Ei sillä, että se olis kovinkaan työlästä ollut, alle puolessa tunnissahan sellaisen tekaisee.

Kriittisessä ajattelussa meillä ei virallisesti ollut mid termiä ollenkaan, mutta kurssin aikana tehdään muutamia kotiesseitä. Alussa se kuulosti työläältä, kun opettaja sanoi että kirjoitetaan useampi essee. Tottakai olin varautunut kirjoittamaan monen sivun pituisia syvällisiä pohdintoja, mutta meiltäpä vaaditaan tosiaan niinkin paljon kuin sivun pituisia tekstejä. Ja kuulin yhdellä tunnilla jonkun valittavan siitä, miten paljon kurssi teettää työtä. Oikeesti? Kaks viikkoa aikaa kirjoittaa yksi (1!) sivu aiheesta, jota saa pohtia ja miettiä aika vapaasti, sellasenhan tekee vartissa.

Sitten on vielä johtamisen perusteet, jossa ei myöskään oo ollenkaan kokeita. Tää kurssi teettää kyllä enemmän työtä kuin muut, mutta kaikki jutut tehdään ryhmissä, ja mid termit ja final examit suoritetaan esitelmän muodossa. Meininki on vähän niinku yläasteella, opettaja tykkää nimittäin kysellä edelliskerran aiheesta seuraavan tunnin alussa ja jakaa bonuspisteitä sun muita ekstroja.Niille, jotka miettii vaihtoon lähtöä ja vapaa-aika ja matkustelu kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti Thaimaata. Tää kevät on ollu valtavan hektinen eikä aika oo ikinä menny näin nopeesti. Koulua mulla on kolme päivää viikossa, monella muulla vaan kaks. Tällä lukukaudella on vielä erityisen paljon lomia, mikä edistää kivasti matkustelun mahdollisuutta. Läsnäolopakko kursseilla on 80%, enkä mä oo käyttäny vielä ollenkaan poissaoloja. Nyt kun aikaa on jäljellä reilut viis viikkoa, voi olla, että tulee parit omat lomat otettua ja lähdettyä vielä johonkin tän Hong Kongin reissun jälkeen.

-Viivi

3 kommenttia:

  1. Mitä opiskelet Suomessa? Ja oot tainnu ainakin ylä-asteella olla keskivertoa parempi oppilas? Mikä oli sun ylä-asteen keskiarvo?

    VastaaPoista
  2. Opiskelen viestintää yliopistossa. En mä mikään tavallista parempi oo ollu, ihan perus kasipuolen keskiarvo. Yläasteesta nyt onkin jo vähän aikaa, mut sama linja yläasteella ja lukiossa.

    VastaaPoista